Bu seride hepimizin sosyal medyada en az bir kere denk geldiği, çeşitli remixleri yapılan şarkıların kliplerinden bahsedeceğim!
Serinin ilk klibi, şarkı sözleri ve klipleriyle yaptığı göndermelerle bilinen Taylor Swift’in Love Story şarkısına ait.
Bir aşk öyküsünü anlatan bu şarkı, üniversite kampüsünde karşılaşan iki gencin bakışması ve sonrasında kızın gündüz düşüne kapılmasıyla başlıyor.-Gündüz düşü: video kliplerde oldukça sık kullanılan, çoğu zaman hikayenin ana metnini bize aktaran kısımdır.-
Kız gözlerini açtığında, orta çağ zamanlarından kalma görkemli bir şato görüyoruz. Love Story şarkısının sözlerini de incelediğimizde, klipte yaratılmak istenen dönem etkisinin bilinçli olduğunu görüyoruz. Anlatılan konu, masalsı bir aşk hikayesi ve görseldeki yapının mimarisi de buna tam olarak uygun. Yapının dış cephesi ortaçağın Gotik katedrallerinin süslü görünüşünden sıyrılmış olsa da, kullanılan malzeme ve dikey hatları ile verdiği etkinin benzer olduğunu görüyoruz. Ayrıca yapının kurgusunu ve yük dağılımını da görüyor olmamız bunu destekler nitelikte. Yapıyı desteklemek için sivri kemer yerine yuvarlak kemerler kullanılmış. Kemerleri desteklemek için de payandalardan destek alınıyor.
Balkondaki yuvarlak kemerli açıklıklar ve onları destekleyen motifli dikmeler var. Yapının taş ve tuğla birlikteliğinden, genel mimarisinden ve Gotik dönemin yapıları kadar süslü olmamasından dolayı bu yapıyı gotik- rönesans birleşimi olarak değerlendirebiliriz. İki dönemin mimari anlayışından da izler taşıdığını görüyoruz. Balkon duvarlarında tıpkı gotik katedrallerde kullanıldığı gibi vitraylar(heykel veya cam süslemeleri) kullanılmış. Vitraylar, katedrallerde dönemin okuma ve yazması olmayan halka, Hristiyanlık inancının öğretilerini sunmak amacıyla kullanılıyordu. Bir sonraki sahnede büyük salona geçildiğinde ise iç mekanda rönesans mimarisinin etkilerini belirgin olarak görebiliriz.
Orta çağın sonlarına doğru rönesans mimaride büyük etkiler yaratmıştı. Rönesans mimarisi, gotik mimarinin aksine katedral gibi yapıların değil saray, köşk ve sosyal binalar üzerine yoğunlaşmıştır.
Rönesans mimarisinde ışıklandırma ve ışığın dramatik kullanımı önem kazanmıştı, burada da merdivenlerden aşağı inerken ışığın yön verdiğini görüyoruz. Zeminde döşeme olarak sıcak tonlu ahşap kullanılmış. Gotik mimariye göre, daha insan merkezli ve daha sade bir iç mekan izlenimiyle karşılaşıyoruz. Kıvrımlar ve işlemeler genellikle kolonlarda veya kemerli açıklıklarda kullanılmış. Onun dışında duvarlar da hafif kıvrımlı bir yapıya sahip. Klipte orta çağ mimarisine uygun mekanlar kullanılmasının sebebi, hikayenin romantikliğinin en dramatik şekilde anlatılmak istenmesi. Dönemin mimari yapısı da buna gayet uyumlu olmuş! Kıyafet seçimi ve yapılan makyaj da bu romantik hikayeyi destekler nitelikte.
Blogun sonuna yaklaşmışken biraz da klibin anlamına değinmek istiyorum. Taylor şarkı sözlerinde Romeo-Juliet hikayesinden yararlanırken klipte Jane Austen tarafından yazılan Gurur ve Önyargı kitabından yararlanmış. Klibin başlarında dans ettikleri sahnede büyük bir salon ve kalabalık görüyoruz.(Tıpkı Gurur ve Önyargı kitabındaki Elizabeth ve Darcy gibi...)
Taylor Swift, şarkıda kendisini Juliet; sevdiği kişiyi ise Romeo yerine koymuş ve aşklarının imkansızlığından bahsetmiş bizlere. Taylor'ın öyküsünün, Romeo ve Juliet'in öyküsünden farkı mutlu sonla bitmemesi...
Bu güzel şarkı ve hikaye için Taylor’a teşekkürler!
Yeni klip incelemelerinde buluşmak dileğiyle. Sevgiler...
‘’We were both young when I first saw you
(Seni ilk gördüğümde ikimiz de gençtik)
I close my eyes and the flashback starts
(Gözlerimi kaparım ve geçmişe dönüş sahnesi başlar)’
‘’And say hello, little did I know
(Ve merhaba diyorsun, birazcık biliyordum)
That you were Romeo
(Senin Romeo olduğunu) ’’
Kardelen ÇİTAK
Kocaeli Üniversitesi
İç Mimarlık 4 .sınıf öğrencisi
Comments