top of page
Yazarın fotoğrafıÖzge KAYA

Japonya'dan İskandinavya'ya : Japandi Stili

Japandi, Japonya ve İskandinavya kelimelerinin birleşiminden doğmuş bir kelimedir. 2020 yılının yükselen trendi olan bu stil, global dünyada iç mekan anlamında çok sevilen ve popüler olan Japon ve İskandinav tarzının birleşimini yansıtmaktadır. Bu füzyon stili hep birlikte yanından tanıyalım.


Bildiğimiz gibi Japon stili, oldukça minimalist ve sıcak tonların birleşimini hatırlatır. Yatay dikey çizgiler, masif ahşap işçiliği, küçük mekanların az ve çok işlevli olması gibi bazı özellikleri vardır. (bkz. Nevin Zırhlı'nın 'Zen' yazısı) İskandinav stilinde ise, yine aynı minimalizm, beyaz ağırlıklı soğuk bir renk paleti, basit-sade-rahat çizgiler ve sanatsal boşluklar vardır. (bkz. İremnur Erdemi ‘’İskandinav Stil’’ yazısı) İskandinav 'hygge' (İskandinav tarzı, mutluluk felsefesi) ile Japon 'wabi sabi' (kusurlu güzellik) anlayışlarının bir füzyonu da denilebilir. Mükemmel olmayanın mükemmelliği de diyebiliriz. (Bu noktada ‘’Aşırı Tasarım/Overdesign’’ adlı yazıma bakmanızı tavsiye ederim.)


Tabii ki bu stillerin özellikleri bulundukları iklim, kültür vb. gibi birçok özelliğe dayalı uzun yıllarca oluşmuş meselelerdir. Burada asıl ilginç olan ise coğrafi olarak birbirine bu kadar uzak iki kültürün stillerinin birbirileriyle bir etkileşime girmiş olması. Tarihte de iç mekan üzerine kültürler birbirilerinden etkilenmiştir ama bu nebzede bir etkileşim daha çok 21. yüzyıla ait gibi duruyor. Ve mesele hiçbir zaman sadece iç mekan ile kalmayıp, etkileşime giren mekan nesnelerinin bir felsefesini de beraberinde getiriyor. Japandi aynı zamanda, yeni bir felsefe ve yeni bir perspektifi temsil ediyor.


Japandi stilinin bileşimlerine dört maddede biraz daha yakından bakalım.


1.Doğal Malzemeler

Doğal, yüksek kalite ve yenilenebilir malzeme kullanımı oldukça önemli. Mükemmellikten uzak, yarı işlenmiş veya işlenmemiş masif ahşap malzemeleri, hasır örmeler, el yapımı seramikler bu stilin çok önemli bir parçası.

2. Renk Paleti

İskandinavya stilinin soğuk nötr tonlarıyla, Japon stilinin daha sıcak nötr tonlarının bir birleşiminden meydana gelmektedir. Bunlarla birlikte, mavi, yeşil, antrasit gri, toprağımsı renkler ve ahşap tonları da yer alır.

3. Yeşil

Zen etkisiyle olsa gerek, iç mekan bitkileri bu stilin ayrılmaz bir parçası. Ama görmeye alıştığımız bir biçimde değil de, sade olarak mekana hükmetmeden, bir detay objesi olarak var olmakta. Zarif vazolar, şişeler, bitki dalları…

4. Denge

Japandi oldukça işlevsel, basit ve etkileyicidir. Özenle seçilmiş az sayıda mobilya, az ve öz dekoratif objeler çok önemlidir. Doğal malzemelerle daha endüstriyel parçaların kombini, renk paletinde açık ve koyu tonların uyumu önemli denge unsurlarıdır. Objelerde; büyük soyut eserler, bitkiler, şişeler, el yapımı seramikler, katmanlı kumaş dokuları, heykelimsi mobilyalar ve aydınlatmalar vb. yer alır.

Ve son söz olarak, Japon ve İskandinav iç mekanları, köklerinden kopmadan bugüne eklemlenebilmiş stillerden birileri. Japon stili denilince aklımıza bazı imajlar hemen canlanır. Benim için bu Japandi stilinin en önemli bileşeni, başka stillerle birleşse dahi hala İskandinav ve Japon stilinin kendinden bir şey kaybetmemesidir. Öyle ki, zamanın ruhuna hitap eden bu bileşimden, -zamanında minimalizmin dünyayı nasıl etkilediğini hatırlarsınız- alacağımız dersler, tasarladığımız mekanlarda daha çok kendimiz olmak, kendi kültürümüzden, mimarimizden beslenmek ve kendi zamanımıza göre yorumlamak olacaktır.



İç Mimar&Mimar Özge KAYA

Bana Ulaşın! ozgekayaicm@gmail.com

214 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page