Zamanın başlangıcından beri mimari ve iç mimari sürekli değişim ve gelişim içerisindedir. Kültür, gelenek, toplumun zaman içinde değişen değerleri ve eğilimlerinden ilham alan tasarım çok yakın bir gelecekte aynı çizgilere ve değerlere sahip olmayacak. Bir yandan geçmişi arayan gözlerimizin bulduğu tasarımlar, diğer yandan rahatlık ve konfor olgusuyla oluşturulmuş bugünün sade ve modern tasarımları iç mimariyi zenginleştirir ve bize sayısız seçenek sunmaktadır. İkinci yazımızda bu seçeneklere devam edeceğiz.
3D Printer
İçinde bulunduğumuz yüzyılın en büyük icatlarından olan cihazlar ev yapmak, heykeller yapmak, bir canlıya kol üretmek ve köprü yapmak gibi yüzlerce farklı alanda kullanılmaktadır. Oldukça yeni bir konsept, 3D baskı endüstrisi, ev dekorasyonu ve mobilyaları için bazı büyük avantajlar sunabilir. Birçok ürün tasarım ya da zaman yönetimi kısıtlanmadan mükemmel bir şekilde 3D baskı yapılabilir. Teknolojinin geldiği boyutu anlamamız için birebir.
Çalışmalarınızı kaliteli ve hızlı bir şekilde hazırlayıp müşteriye sunmak artık çok daha kolay. Müşterilerin fikirlerini kısa zamanda hissetmesine ve dokunmasına olanak sağlıyor. Fikir anlayışı ve uygulaması arasındaki süreyi azaltmasıyla düşük maliyetle alınabilecek en yüksek verimlilik örneklerinden. Bugün yaygın ticari bir kullanım yolu olmakla beraber tasarımcının çalışmasını hızlandırırken müşteri için de maliyeti düşürmesiyle iki taraf için de kazançlıdır.
Ventury'nin Organik İşlevsel Heykeli 'Gaudi' - salon sandalyesi
Bu sandalye tek bir parça halinde SLA makinesi ile basılmış ve daha sonra bronzla kaplanmıştır.
Ventury Paris'in Eiffel chairs
Eyfel Kulesi'nin mimari akışını ilham alarak, karmaşık tasarımlara izin veren stereolitografi 3D baskı teknikleri kullanılarak gerçekleştiğini göstermektedir.
Janne Kyttanen' nin Sofa So Good Couch
3D yazıcılarla metal malzemeden yapılmış ancak rahatça oturma yüzeyi oluşturmak için yüksek cilalı bakır ve krom kaplı, tam boyutlu, tamamen işlevsel bir kanepedir. 2,5 kilo ağırlığında ve sadece 2,5 litre malzeme kullanılarak üretilmiş.
Sanal Gerçeklik (VR)
Adını çokça duyduğumuz bu kelime birçok sektörde merkezi bir aşamaya geçmeye hazırlanıyor. İnsanların hem keşfedip hem de etkileşime girebildiği üç boyutlu bilgisayar teknolojileri ile oluşturulmuş ortama verilen isimdir. Kullanıcıyı 360 derece görsel içeriğe . İç tasarıma uygulandığında, sonuçlar şaşırtıcı. Bir odanın nasıl göründüğünü çizmek, açıklamak ya da hayal etmek yerine insanlar artık bir sanal gerçeklik cihazına takıp kelimenin tam anlamıyla gelecekteki oturma odalarının farklı yinelemelerinde dolaşabilirler. Bu, insanların her açıdan görmelerini ve neye yatırım yapacaklarından emin olmalarını sağlar. Tek bir tıkla yüzlerce tasarımı, mobilyayı, döşemeyi test ettiğinizi hayal edin. İçmimari için sanal gerçekliğin, geleceğin başlangıcı olarak karşılanması kaçınılmaz. Oldukça pahalı olması ve işlenmesi için güçlü bilgisayar gerektirmesi ise olumsuz tarafı.
Tiny House Movement
Bireylerin yaşam alanlarını aktif olarak küçültmekte oldukları, basit bir şekilde yaşamayı savunan mimari ve sosyal hareket için kullanılan tanımdır. Tipik olarak 46 metrekarenin altındaki bir konut genellikle küçük ev olarak kabul edilmektedir.
ABD'de artan ev fiyatlarına tepki olarak gelmesi, aynı zamanda daha büyük bir çevre bilinci istekliliği sayesinde hareketin oluşması muhtemel. Amerikalıların büyük konut yükünden ne kadar rahatsız olduklarını ve sürdürülebilir ve ucuz bir yaşam alanı arayışında olunduğunu göstermektedir.
İyi planlanmış bu mekanların hayatınızı ve alışkanlıklarınızı basitleştirdiği savunuluyor. İyi tasarlanmış iç mekanlar için gereksinim olacağı kaçınılmaz. Küçük bir evde, her şeyin bir kullanımı olmalı ya da her şeyin birçok kullanımı olmalıdır. Depolama ünitesi veya TV sehpası oluşturan mutfak masaları olarak ikiye katlanan merdivenler... Alan fazlaca olduğunda, boşa harcayamazsınız. Yaşam maliyetleri hala yüksek olsa da, küçük evler çok uzak olmayan bir gelecekte normal hale gelebilir.
Müşterinin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayıcı tasarımlar geliştirmek, bir içmimarın temel odaklarındandır. Teknoloji ve çalışma ortamlarının sürekli değiştiği sürekli gelişen bir dünyadayız. Bu nedenle, içmimarların dikkate alması ve değişimi planlaması gerekir. Mekanlar gelecekteki ihtiyaçları öngörebilecek şekilde tasarlanmalıdır.
コメント