Son zamanlarda sıkça adını duyduğumuz, biz öğrencilerin projelerinin göz bebeği, artık sadece zemin kaplaması olarak değil mobilya alanında da kullanılan bu malzemeden size biraz bahsetmek istiyorum.
İçeriğinden bahsedecek olursak, epoksi iki ana bileşenden oluşuyor; sertleştirici ve reçine. Üreticinin kullanım alanına göre farklı oranlarda bu ikisi karıştırılarak elde ediliyor.
Epoksi ürününün bu kadar sık kullanılıyor olmasının sebebi ise kolay şekil alabiliyor olmasıdır. Epoksi ile jöle kıvamına gelene kadar üzerinde çalışabiliyorsunuz. Genellikle tekne yapımı, onarımı, yapılarda onarım maddesi vb. olarak kullanımı bilinse de daha fazla kullanım alanı olan harika bir madde.
Gelin hep beraber bu kullanım alanlarından bazılarını inceleyelim.
Zemin Kaplama Uygulamaları
Özellikle hastane, okul, otopark gibi toplu kullanım alanlarında kullanılan epoksinin kişisel kullanım alanlarında da tercih edilmesi mümkün çünkü oldukça dayanıklı ve estetik bir yapıya sahip. Üstelik zemine tamamen uygulanabildiği gibi, seramik kaplamalarının derzlerinde, sert ve su geçirmez dayanıklı derz dolgu malzemesi olarak da kullanılabilir.
Epoksi, sürtünmeye ve aşınmaya dayanıklı zeminler oluşturur. Geniş renk yelpazesine sahiptir ve oldukça estetik uygulamaları vardır.
Mobilyada Epoksi Kullanımı
Birçok mobilya ve aksesuarda epoksi artık gönül rahatlığı ile kullanılabiliyor. Kimyasal etkilere, darbeye ve çizilmeye karşı oldukça dayanıklı oluşu ise bu kullanımı yaygınlaştırıyor. Ancak kullanımı sırasında uygulanacak yüzeye dikkat edilmesi gerekir.
Özellikle masa ve tezgahlarda oldukça etkileyici görüntüler elde etmek mümkün. Ayrıca endüstriyel tezgahlar zaman içerisinde fazla etkiye maruz kaldıklarından burada da epoksi kullanmak oldukça uygundur.
Yapıştırma
Epoksi yapıştırıcı hızlı kuruması ve sağlam yapıştırması sebebiyle mermer, cam, granit gibi malzemelerin yapıştırılmasında ve inşaat sektöründe oldukça sık kullanılır.
Laminasyon
Epoksi ve laminasyon en kuvvetli plastiklerden birini oluşturur. Genellikle bir şekli vermek imkansız ya da zor ise epoksi ve laminasyon işlemi uygulanır.
Şimdilik, epoksi ile alakalı size aktarabileceğim, öğrenebildiğim bu kadar.
İsterseniz son olarak epoksi malzemesinin genel özelliklerine bakalım.
Estetiktir
Mukavemetlidir(Dayanıklıdır)
Hijyeniktir
Kolay şekil alabilir ve pürüzsüz yüzeyler oluşturur.
Comments