top of page

3D Görselleştirme / LUMION

Biz içmimarlar ve mimarlar açısından en önemli noktalardan bir tanesi tabii ki ortaya koyulan tasarımlardır. Ancak bu tasarımlarımızı görerek ve nelerin eksik ya da nelerin fazla olduğunu tespitte etmeliyiz bu yüzden 3D görselleştirme dediğimiz yani render dediğimiz olay ortaya çıkıyor. Tasarımlarımızı sunmak veya derdimizi anlatmak için en önemli işlerin başı da 3D görselleştirme olmalı. Bir müşteriye belki de bazen öğretmenlerimize bile teknik çizim ile derdimizi anlatamayabiliriz. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için render almak en güzel çözüm olabilir.


Bir projenin render aşamasına gelene kadar öncelikle iyi bir modellemenin yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Bu modellerimizi Revit, 3D SMax, SketchUp, AutoCAD, Rhino, Cinema 4D, Allplan veya ArchiCAD ‘den ve diğer modelleme programlarından yapabiliriz. Ve daha sonrasında ise render aşamasına geçebiliriz. Bu süreçte de hangi render motorunu veya hangi render yazılımını kullanacağımızı da seçmek ve bilmek gerekiyor. Vray, Maxwell, Corona vb. birçok render motoru bulunuyor. Tabikii de render motorlarında birden çok parametreyle uğraşabilir defalarca test renderları alabiliriz , bazen saatlerce hatta günlerce bir render için bekleyebiliriz.


Evet dünyanın en basit render yazılımı LUMİON sizce nasıldır?

Kolay, hızlı, basit ve saniyeler içerisinde render... Kullanımı zor mu? Render kaç dakika, kaç saat, kaç gün sürer? Bunların hiçbirini düşünmeyeceğiniz bir 3D görselleştirme programı. Lumion'da diğer render motorlarında olduğu gibi birden çok parametrelere sahip bir program. Ancak bunlar göründüğü kadar karmaşık ve kesinlikle zor değil. Dakikalar içerisinde birden fazla test renderları alabilir ve yaptığımız tasarımımızı kritik edebilir, parametrelerle oynayarak ortaya mükemmel sonuçlar koyabiliriz. Uyguladığımız parametreleri ekranımızda görebilir ve saniyeler içerisinde yüksek kalitede renderlar çıkarabiliriz.

Revit , 3D SMax , SketchUp , AutoCAD, Rhino , Cinema 4D , Allplan veya ArchiCAD gibi modelleme programları ile uyumlu bir şekilde çalışır. Lumion'da aynı zamanda animasyonlar ve 360 panaromik görüntülerde elde edebiliriz. Lumion'a aktardığımız modelde kaliteli materyaller kullanarak çok iyi sonuçlar elde edebiliriz Bunun yanında gerçekçi peyzaj elemanları, stil efektleri kullanabilir ve Lumion'un kendi kütüphanesinde bulunan binlerce objeyi, materyalleri sahnemizde uygulayabiliriz.


Peki LUMION ‘u kullanmak ya da öğrenmek zor mu?

İnanın hiç değil oturup başında vakit geçirerek, parametrelerle oynayarak, çalışma prensiplerini öğrenerek Lumion'u daha keyifli hale getirebilirsiniz.


LUMİON'u aşağıda yazılı olan FGA Mimarlık web sayfasından ücretsiz bir şekilde öğrenci sürümünü indirebilir, aynı zamanda LUMİON'un temel mantığını anlatan videoları da izleyebilir sizde saniyeler içinde kaliteli renderlar alabilirsiniz.


https://fga.com.tr/yazilimlar/lumion/


https://www.youtube.com/watch?v=b-qaVf8D3pM&list=PLjf74emkCxABco747NKofXLXLOFwMjaiS


Yukarıda bulunan renderlar Öner Öncer'e ait olup onun youtube kanalını takip edebilir ve öğretici videolarını izleyebilirsiniz.


https://www.youtube.com/channel/UCUpyRg1esZSRHDkPGA4hehg




FATİH ÇAL

NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ / İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI 3.SINIF

1.306 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page